1. Home
  2. Skivakantie
  3. Andorra
Andorra

Jouw skivakantie in Andorra

Algemene informatie

Andorra is een aantrekkelijke bestemming voor een heerlijke vakantie in het hart van de prachtige Pyreneeën. Het ligt tussen het mooie Frankrijk en het zonnige Spanje in en is niet alleen een tax-free paradijs. De vallei Grandvalira biedt ook nog eens uitstekende sportieve mogelijkheden voor de wintersport. Met zo'n 65 bergtoppen boven de 2000 meter is Andorra het op een na hoogste bergstaatje van Europa. De hoogste bergtop is te vinden op 2942 meter hoogte en heet 'Pic de Coma Pedrosa'.

In de hoofdstad Andorra la Vella, op maar circa 4 kilometer afstand van Encamp, kun je lekker eten in uitstekende restaurants. In deze stad is een dagje naar de thermische baden van het Caldea-centrum ook een aantrekkelijk alternatief voor een dag op de pistes. Verder kun je tijdens je Andorra vakantie ijsduiken, sneeuwscooters en iglo's bouwen. Dat klinkt goed!

Naar Andorra op vakantie betekent: sneeuwzekerheid

Door de hoogte biedt Andorra een aantal sneeuwzekere skibestemmingen waarvan Pas de la Casa en Soldeu de bekendste en leukste zijn. Wat Pas de la Casa extra aantrekkelijk maakt, is dat alles op loopafstand ligt. Dat geldt voor zowel de skiliften als voor de uitgaansgelegenheden. Door het enorme aanbod van bars, clubs en restaurants wordt Pas de la Casa soms zelfs het Ibiza van de Pyreneeën genoemd. En Soldeu heeft een oude dorpskern met een gezellig centrum, waar je heerlijk kunt winkelen en een keuze kunt maken uit één van de prima restaurants. Soldeu is een dorp met zowel oude Romeinse als moderne invloeden. Wanneer je naast skiën ook van winkelen houdt, zit je zeker goed tijdens een vakantie in Andorra. Er zijn volop winkels waar je naar hartelust belastingvrij kunt winkelen.

Nieuw bij Sunweb

Nieuw in het aanbod sinds winter 2019/20 is de regio Vallnord. Dit skigebied bestaat uit de kleine gebieden Pal, Arinsal en Arcalis en vind je nabij de Spaanse grens in een bosrijke omgeving. De kleinere gebieden, Pal-Arinsal en Ordino-Arcalis kun je eenvoudig bereiken, ook al zijn ze niet verbonden met elkaar. Het gebied heeft 92 kilometer aan gemarkeerde pistes en is bekend vanwege de vele hoogteverschillen. Door goede verbinding van de gondel tussen de skigebieden zijn er meer dan genoeg mogelijkheden voor beginners.  En ook de gevorderde wintersporter zit hier goed.

Arinsal

In Arinsal vind je smalle, lange pistes. Dit is vooral fijn voor beginners en ook leuk voor snowboarders. Ben je gevorderd dan kun je beter naar de hoger gelegen pistes gaan. In Arinsal is een groot freestyle park en Ordino staat bekend als het beste off-piste gebied van Andorra. Wandelaars kunnen hun hart ophalen tijdens de zo nu en dan lastige bergwandelingen in het dal van Ordino.

Een drankje na een dagje skiën

In diverse plaatsen vind je een aantal gezellige bars en diverse discotheken, dus ook voor après-ski kun je goed terecht in deze regio. Samen een drankje drinken na een dag skiën hoort er nu eenmaal bij, nietwaar? Het feestje begint al vroeg in de middag, dus wil je een keer iets eerder stoppen met skiën dan hoef je je niet te vervelen.

Reisinformatie betreffende het Coronavirus

Passenger Locator Form Belgie vanaf 1 augustus 2020 is het voor Belgen verplicht om een Passenger Locator Form in te vullen. Dit is om beter in kaart te brengen wat het reisgedrag van Belgen is. Het formulier geldt ook als je met de auto, de bus of de trein reist en ongeacht je naar een groene, oranje of rode zone reist. Dit formulier dient 48 uur voor thuiskomst digitaal te worden ingevuld. Op dit elektronisch formulier moet men het land aanduiden waar men zich bevindt alsook met wie men reist om het nadien te registreren bij de gezondheidsdiensten. Het formulier vind je hier. Deze informatie is met zorg samengesteld door Sunweb op basis van informatie verstrekt van de Spaanse autoriteiten. Aangezien de genoemde maatregelen voortdurend aan veranderingen onderhevig zijn kunnen hier geen rechten aan worden ontleend en aanvaardt Sunweb geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het gebruik van deze informatie.

Maatregelen voor dit land 

Afstand in publieke ruimtes
Ja
1,5 meter
Mondkapje
Ja

Het gebruik van een masker (8+) is niet verplicht in openbare ruimtes en op stedelijke wegen. Het gebruik van een gezichtsmasker is verplicht in afgesloten openbare ruimten zoals onder andere bars, restaurants, winkels en culturele instellingen.

Verplichte documentatie voor aankomst
Ja

Wanneer je reist per bus of vliegtuig heb je een gezondheidsverklaring nodig. Toeristen die drie of meer nachten in het land willen doorbrengen, moeten vanaf 6 jaar een PCR of TMA ondergaan, die maximaal 72 uur voor aankomst in Andorra moet worden uitgevoerd.

Toeristen van Franse, Spaanse en Portugese afkomst zijn vrijgesteld en hoeven geen test te ondergaan. Ook toeristen die afkomstig zijn uit landen die worden beschouwd als zijnde de 'groene zone', of uit landen waarvan de testratio voor de bevolking van hun grondgebied groter is dan 5.000 tests uitgevoerd per 100.000 inwoners per week of met minder dan 9% van hun totale aantal van tests die positief zijn, worden ook vrijgesteld.

Reizen per vliegtuig: Voor aankomst in Spanje moet een formulier elektronisch worden ingevuld en ondertekend. Je kunt het formulier hier openen en ondertekenen via de Spain Travel Health-website of apps voor Android- of iOs-apparaten. Nadat je het hebt ondertekend, ontvang je een QR-code die bij aankomst in Spanje moet worden getoond  en deze is alleen geldig in digitale formaten. Om gegronde redenen kan het echter op papier worden gepresenteerd voordat je aan boord gaat van het vliegtuig. Denk eraan dat je voor elke reis en voor elke persoon een apart formulier moet invullen. Alle reizigers moeten het formulier invullen, ook kinderen van alle leeftijden.

Het EU Digital COVID-certificaat (beschikbaar vanaf 1 juli 2021) levert het bewijs dat een persoon ofwel: is ingeënt tegen COVID-19 (vaccintype en fabrikant, aantal doses, datum van vaccinatie); een negatief testresultaat, PCR of snel antigeen, ontvangen met de naam van de test, datum en tijd van de test, testcentrum en resultaat (zelftests zijn niet geldig); hersteld van COVID-19 (positief PCR-testresultaat 180 dagen geldig).

Covid test op bestemming voor aankomst
Nee
Verplichte documentatie op bestemming bij terugkeer naar huis (eis bestemming)
Nee
Verplichte documentatie op bestemming bij terugkeer naar huis (eis thuisland)
Ja
Het gezondheidsformulier, dat je op de heenreis ook nodig hebt, vind je hier. Wanneer je terugkeert uit een oranje/rood gebied in het verplicht om een negatieve test bij je te hebben en in thuisquarantaine te gaan (ook na een eerdere besmetting en/of volledige vaccinatie) en dit quarantaine formulier in te vullen.

Voor de reis terug naar België:
48 uur voordat je terugvliegt dien je dit
formulier in te vullen. Wanneer je uit een rode zone komt is het verplicht om (tot het negtieve testresultaat er is) in thuisqurantaine te gaan, mits je voldoet aan 1 van onderstaande eisen:
- Negatieve PCR test (max. 72 uur oud)
- Volledige vaccinatie (min. 14 dagen na vaccineren)
- Bewijs van herstel na eerdere corona besmetting
Quarantaine bij aankomst op bestemming
Nee
Maximaal aantal personen buiten
Ja
Maximaal 10 personen
Is het toegestaan om een accommodatie te delen met mensen buiten het eigen huishouden?
Nee
Avondklok of andere tijden met afwijkende regels
Nee
Restaurants
Open
Restaurants kunnen van 12.00 uur tot 16.00 uur en van 19.00 uur tot middernacht bediening aan tafel aanbieden, en buiten deze tijden afhaalservice. Aan elke tafel mogen niet meer dan 8 personen binnen plaatsnemen en buiten 10 personen, tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen. Bedrijven moeten een register bijhouden van hun klanten.
Bars
Beperkt geopend
Beperkt open, met de volgende maatregelen: De bars kunnen ononderbroken binnen- en buitenbediening aan tafel aanbieden van 7.00 uur tot 21.00 uur. Klanten moeten een mondkapje dragen wanneer ze niet eten of drinken. Vestigingen moeten een register bijhouden van hun klanten. Het maximum aantal personen per tafel is 8 in binnen- en 10 in buitenruimtes, tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen.
Discotheken, clubs, nachtleven
Gesloten
Supermarkten & drogisterijen
Open
Mondkapje verplicht
Avtiviteiten, attracties en bezienswaardigheden
Nee
Evenementen (binnen & buiten)
Ja
Maximaal 50 personen
Transferregeling
Beschikbaar
Mondkapje verplicht
Openbaar vervoer & taxi's
Beschikbaar
Pistes
Gesloten
Skiliften
Gesloten
Skiverhuur
Gesloten
Skilessen
Gesloten
Wellness
Open
Aanvullende maatregelen per skigebied
Nee
Handig om te weten

Populaire accommodaties