Verantwoord op vakantie

 1. Home
 2. Verantwoord op vakantie

SAMEN OP WEG NAAR EEN DUURZAME TOEKOMST

Bij Sunweb geloven we dat iedereen een vakantie verdient om het leven van alledag even op pauze te zetten, zich op te laden en herinneringen voor het leven te creëren. Ons doel is om gepersonaliseerde vakanties binnen het bereik van velen te brengen. Maar willen we dit goed en verantwoord blijven doen dan zullen we als industrie moeten inspelen op de huidige trends en daarbij rekening houden met duurzame ontwikkeling. 

Reizen heeft helaas impact op het milieu, het klimaat en de bevolking. Want eerlijk is eerlijk: 100% duurzaam reizen bestaat niet. Wij zijn er echter van overtuigd dat het mogelijk is om de negatieve impact van reizen kleiner en de positieve impact groter te maken. Door de lokale economie te ondersteunen, mens en dier te beschermen en rekening te houden met het milieu.

Bij Sunweb willen we de toonaangevende digitale vakantie-expert in Europa worden die de toekomst van vakanties vormgeeft. Om dit te realiseren is het onze verantwoordelijkheid om ons ecosysteem duurzamer te maken. Maar dat kunnen we natuurlijk niet alleen. Samen met onze klanten, onze leveranciers, partners én onze collega’s kunnen we het draagvlak voor duurzaam toerisme vergroten. 

Alleen dan kunnen onze toekomstige generaties nog genieten van al het moois wat de wereld te bieden heeft.

Sunweb is Travelife Certified!

Sunweb heeft onlangs het Travelife duurzaamheidscertificaat ontvangen. Travelife is een - door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC) - internationaal erkend certificeringsprogramma, gespecialiseerd in duurzaam management voor de reisindustrie. In tegenstelling tot veel andere reisorganisaties is het ons gelukt om de hoogste status te bereiken, namelijk Travelife Certified. We hebben dit certificaat gekregen omdat een onafhankelijke auditor ons op zo’n 255 punten rondom duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen positief kon beoordelen. We dragen dit certificaat uiteraard met trots en maken de huidige duurzaamheidsinitiatieven nóg beter zodat we over 2 jaar het certificaat opnieuw verdienen. 

Naar een “leadership role” in 4 van de 17 duurzame doelen

In 2015 hebben de Verenigde Naties 17 duurzame doelen vastgesteld als nieuwe mondiale duurzame doelstellingen. Sunweb Group focust zich op 4 van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) aangezien wij met deze 4 goals als reisorganisatie de meeste impact kunnen maken.  

De goals waar wij aan willen bijdragen zijn:     
 

Goede gezondheid en Welzijn  

Een goede gezondheid en leefomgeving zorgt voor veiligheid en bevordert de (lokale)economie 

Sunweb Group hecht veel waarde aan het welzijn van haar werknemers. Wij stellen onze medewerkers centraal en halen het beste uit hen naar boven. Hierdoor creëren we betrokken medewerkers die het durven om verantwoordelijkheid te nemen. We zorgen voor goede faciliteiten en een gezonde en veilige werkomgeving. Ook stimuleren we dat onze medewerkers opleidingen en cursussen volgen. Een werknemer die zich gewaardeerd en tevreden voelt is een goede ambassadeur! 

Sunweb Group werkt op de bestemmingen samen met partners die goede werkomstandigheden, gelijke kansen en eerlijk loon biedt aan de werknemers. 

Verantwoorde consumptie en productie  

 • De afvalproductie zowel op onze kantoren als op onze bestemmingen willen we aanzienlijk beperken. Zo wordt er veel aandacht besteed aan vermindering van plastic en aan producten die recyclebaar zijn. (kartonnen bekers/borden en bestek) 
 • Wij stimuleren de werkgelegenheid in de vakantielanden door met lokale agenten en transportbedrijven te werken, de plaatselijke cultuur en lokale producten te promoten. 
 • Wij promoten en organiseren acties die stranden en pistes vrij maken van afval 

Klimaatactie  

 • Wij investeren in de verduurzaming van ons product
 • Wij stimuleren openbaar vervoer voor onze medewerkers  
 • Onze kantoren maken gebruik van groene stroom 
 • Op ons hoofdkantoor maken we geen gebruik van gas. Wij verwarmen en koelen het gebouw hoofdzakelijk met warmte- en koudeopslag.  
 • Wij letten bij de inkoop van onze kantoorartikelen of ze milieuvriendelijk zijn (geproduceerd) en/of FSC gecertificeerd. 

Partnerschap om doelstellingen te bereiken  

 • Om zo effectief mogelijk onze doelen te behalen zijn we ervan overtuigd dat we moeten samenwerken. Door goed partnerschap kunnen we onze gezamenlijke principes en waarden op mondiaal, regionaal en lokaal niveau verder aanpakken en uitrollen. 
 • Sunweb Group werkt nauw samen met Travelife. Travelife is een internationaal erkend management- en certificeringssysteem voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen 

We bouwen aan een duurzaam ecosysteem op onze bestemmingen

 • Wij werken op onze vakantiebestemmingen met betrouwbare lokale agenten, transport- en excursiebedrijven en accommodaties.  
 • We steunen hiermee niet alleen de lokale economie maar we stimuleren hen ook om duurzaam te ondernemen. Zo organiseren we –samen met onze partners- op de vakantiebestemmingen leuke, bijzondere activiteiten zoals schoonmaakacties op stranden en skipistes, kookworkshops in lokale restaurantjes en organiseren we wandel- en fietstochten. Ook goed om te weten: wij bieden alleen excursies aan die een positieve bijdrage leveren aan mens, dier en de natuur.  

Meer verduurzamen door samenwerking met de juiste partners

Stap voor stap werken we er bij Sunweb aan om onze bedrijfsvoering verder te verduurzamen. Om dit te kunnen bereiken is het cruciaal om samen te werken en bruggen te slaan. Want niet alleen intern willen we steeds duurzamer worden, we willen ook dat onze partners, bestemmingen en accommodaties maatschappelijk verantwoord én duurzaam ondernemen. Door ons internationale netwerk kunnen wij samenwerkingen aangaan en inspiratie opdoen. 

 • Wij werken samen met veel accommodaties aan onze duurzaamheidsambities. Veel van hen beschikken over een duurzaamheidslabel die erkend zijn door het Global Sustainable Tourism Council (GSTC). Het GSTC is een onafhankelijke internationale organisatie die samenwerkt met de Verenigde Naties. Een van onze doelstellingen is dat binnen nu en 3 jaar al onze partners een duurzaamheidscertificaat hebben. Om dit te realiseren ondersteunen we hen en wisselen we onze kennis en ervaring uit en zorgen wij ervoor dat onze partners toegang hebben tot de juiste instrumenten, opleiding en deskundigheid om de sector te verduurzamen. De accommodaties die beschikken over een erkend duurzaamheidslabel willen wij “belonen” met een duurzaamheidslogo. Zo zijn zij meteen herkenbaar! 

Investeren in verduurzaming van ons product

Voorheen compenseerde Sunweb Group de verwachte CO2-uitstoot van alle Sunweb Group vakanties. CO2-compensatie is een manier om ervoor te zorgen dat CO2-uitstoot wordt gereduceerd, bijvoorbeeld via investeringen in wind- en zonneparken. Compensatie verandert echter niets aan de CO2-uitstoot van de vakanties die we aanbieden of de bredere toeristenindustrie. Daarom hebben we besloten te stoppen met het compenseren van vakanties en in plaats daarvan te investeren in de verduurzaming van ons eigen product. Een voorbeeld hiervan is de recente investering die we met onze partner Transavia hebben gedaan in duurzame vliegtuigbrandstof (Sustainable Aviation Fuel, ook wel SAF genoemd). SAF vermindert de CO2-uitstoot met tenminste 75% in vergelijking met het gebruik van traditionele fossiele brandstof en is op dit moment het meest duurzame brandstof-alternatief. Daarnaast werken we er ook hard aan om vakantie met de trein mogelijk te maken. Dit bieden we momenteel aan via Eliza was here.

Heb jij voor 1 juni je vakantie geboekt, en wil je toch graag dat wij de verwachte CO2-uitstoot van je vakantie compenseren? Dat kan via dit formulier. We compenseren dan de verwachte CO2-uitstoot van je vakantie (reis, transfer en accommodatie).

 
 

Duurzame ontwikkeling van onze medewerkers via de Sunweb Group Academy

Sunweb Group Academy: #letsgrowtogether

De Sunweb Group Academy is de plek voor constante ontwikkeling en verbetering. Hier kunnen de medewerkers hun kennis en vaardigheden uitbreiden en persoonlijk en professioneel groeien. Het bestaat uit een Reflect en Development cyclus met verschillende “Learning Labs”. 

Binnen deze cyclus reflecteert men zich op zijn of haar ambities onder andere door goede gesprekken te voeren met de mensen om zich heen. Nadat de feedback is verzameld wordt het leeractieplan ingevuld. Op basis van dit leeractieplan kan men één van de Learning Labs kiezen die past bij zijn of haar huidige ontwikkelbehoefte.

De Sunweb Group Academy is een plek waar medewerkers kunnen leren, groeien en zichzelf kunnen ontwikkelen, samen met collega's. 

Sunweb Group werkt met de hoogste normen van integriteit en streeft ernaar te fungeren als rolmodel in de reisindustrie. Dit geeft Sunweb Group het vertrouwen van al haar belanghebbenden zoals onze klanten, partners, leveranciers, aandeelhouders en werknemers. Sunweb Group heeft een integriteitscode opgesteld waarin gedragsregels zijn opgenomen voor haar directie, medewerkers en andere personen die namens Sunweb Group optreden, Op deze manier worden onze reputatie, risico’s en kansen gemanaged en geïdentificeerd. De integriteitscode bevat gedragsregels over de volgende onderwerpen:

 • Fraude, misbruik en klokkenluidersbeleid 
 • Belangenverstrengeling 
 • Anti-omkoping en corruptie 
 • Bestrijding van witwaspraktijken en handelssancties  
 • Vertrouwelijke informatie  

Interne initiatieven 

We vinden het belangrijk dat onze collega’s ook betrokken zijn bij onze duurzaamheidsinitiatieven. Alleen dan ontstaat er een breed draagvlak. Onder andere door communicatie creëren we bewustwording en betrokkenheid bij onze medewerkers. Door trainingen en workshops wordt het begrip duurzaamheid tastbaar en specifiek. Wij zijn van mening dat een duurzame bedrijfscultuur pas kan slagen als alle medewerkers duidelijk weten waar we als organisatie voor staan en als enthousiaste ambassadeurs het goede voorbeeld kunnen geven. 

 • Ons bedrijf en onze collega’s doen mee aan diverse goede doelen acties:  
 • We zijn hoofdpartner in het Eneco Clean te Beach project waarbij veel stranden in België en Nederland afval- en plasticvrij worden gemaakt. <<<https://enecocleanbeachcup.be/nl >>> 
 • We organiseren inzamelingsacties o.a. voor KWF door mee te lopen in de Rotterdam Marathon  
 • Onze doelstelling is om een –voor Sunweb- erg belangrijke vakantiebestemming plasticvrij te maken. Samen met verkeersburo’s , lokale overheden, hoteliers, agenten en collega’s zijn we bezig dit project op te starten en verder uit te rollen. 
 • We hebben voor onze klanten een Sunweb-app ontwikkelt: een handige tool om onze klanten snel en efficiënt te bereiken en te informeren. Hiermee besparen we veel papier omdat we geen informatieboeken en –borden op de bestemmingen meer nodig hebben.  
 • Iedere klant ontvangt een korte enquete waarin vragen worden gesteld over duurzaamheid. Op deze manier meten we hoe duurzaamheid leeft bij de consument en hoe we hier nog beter op kunnen inspelen.  

Onze kantoren 

We werken eraan om onze kantoren steeds duurzamer te maken. Als onderdeel van onze interne bedrijfsvoering hebben wij een aantal duurzame doelen gesteld om dit te realiseren; 

 • We willen het gebruik van plastic producten reduceren en zoveel mogelijk recyclebare producten inkopen. Zo hebben we andere afvalbakken op onze kantoren waarmee we nog beter ons afval kunnen scheiden. Zo zijn er ook geen prullenbakjes meer bij ieder buroblok, zodat er geen plastic zakjes meer worden gebruikt. Hiermee besparen we ongeveer 40.000 plastic zakjes per jaar. 
 • Ons afval wordt gescheiden in 3 afvalstromen 
 • Ons kantoorpand in Rotterdam heeft energielabel A+ 
 • We kopen alleen nog duurzaam gecertificeerde kantoorartikelen in.  
 • Voor onze postbezorging zijn we overgestapt naar Fietskoeriers.nl. Waar mogelijk laten we onze post zoveel mogelijk per fiets bezorgen.  
 • We digitaliseren onze werkprocessen steeds meer. Een belangrijk onderdeel van ons digitaliseringsproces is “papierloos reizen”. Dit betekent onder andere dat we zo min mogelijk brochures en promotiemateriaal drukken en geen papieren reisvouchers of tickets meer uitprinten.  
 • We bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van zgn. deelauto’s. 
 • Het gebruik van het openbaar vervoer door onze medewerkers wordt gestimuleerd door deze kosten volledig te vergoeden 
 • Er is een leasebeleid waarbij alleen onder strikte voorwaarden auto’s worden toegewezen. Bij toewijzing wordt de aanschaf van elektrische auto gestimuleerd.