Protaras

Op vakantie naar Protaras

  1. Home
  2. Vakantie
  3. Cyprus
  4. Cyprus
  5. Protaras

Algemene informatie

De sfeervolle badplaats Protaras ligt in het oosten van het eiland Cyprus en staat bekend om zijn prachtige, goudkleurige zandstranden, sprookjesachtige baaien, woeste kliffen en een kristalblauwe zee. Het is daarom hét ideale vakantieadres voor iedere zonaanbidder.

Prachtige stranden en een laidback sfeer in Protaras
Wat Protaras speciaal maakt is de laidback sfeer. Dit komt omdat deze plaats net even wat kleiner is en net wat minder toeristen trekt dan beroemde Paphos en het vlakbij gelegen Ayia Napa. Je vindt hier dan wel wat fastfood restaurants en pubs, maar ook een aantal authentieke Cypriotische restaurantjes en een schattig klein kerkje met een wensboom waar je een wens voor je geliefde in kunt hangen. Daarnaast heeft de badplaats een aantal prachtige zandstranden. Het fijne hieraan is dat je hierdoor je handdoekje niet hoeft te delen met je buurman en dat er voldoende plekken zijn om lekker in het zonnetje te luieren. Liever wat meer actie? Ga dan naar Fig Tree Bay, het bekendste strand van Protaras. Hier kun je je lekker laten gaan op een speedboot, een waterfiets of een banaan.

Vogelspotten of cliffdiven?
Het oostelijke deel van Cyprus staat ook bekend om zijn ruige kustlijn en grillige rotsformaties. Tussen Protaras en Ayia Napa in ligt de beroemde kaap ‘Cape Greco’; een prachtig natuurfenomeen waar je overheen kunt wandelen terwijl je onderweg allerlei vogelsoorten aan je voorbij ziet trekken.
Cliff divers en Thrill seekers bezoeken de kaap ook, maar dan om een heel andere reden: vanaf hier het kristalblauwe water springen geeft namelijk een ongelofelijke adrenaline kick. Wie durft?

Het weer

januari jan
februari feb
maart mrt
april apr
mei mei
juni jun
juli jul
augustus aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max.
17ºC
18ºC
20ºC
21ºC
26ºC
30ºC
34ºC
33ºC
31ºC
27ºC
21ºC
19ºC
Min.
9ºC
10ºC
11ºC
13ºC
16ºC
21ºC
24ºC
23ºC
22ºC
18ºC
13ºC
10ºC

Populaire accommodaties

Praktische informatie

Hoofdstad:
Nicosia (ook wel Lefkosia genoemd) is een verdeelde hoofdstad, het zuidelijke deel van de stad behoort tot de republiek Cyprus oftewel het Grieks-Cypriotische deel. Hier is ook de officiële regering gehuisvest. Het noordelijke deel van Nicosia is sinds 1974 bezet door Turkije. Dit wordt overigens niet internationaal erkend, alleen door Turkije.

Taal:
De officiële talen op Cyprus zijn zowel Grieks als Turks. Het Engels wordt ook veel gesproken. Dit is voor de Cyprioten de handelstaal. Met Engels kunt u dus tijdens uw vakantie uitstekend terecht.

Tijd:
Op Cyprus is het één uur later dan in Nederland.

Valuta:
Sinds 2008 is de officiële munteenheid de euro. Op Cyprus kunt u vrijwel overal pinnen. In de toeristische badplaatsen zijn meerdere pinautomaten. Betalen met credit card? Dit is veelal mogelijk in de hotels en restaurants. Houd er rekening mee dat dit in de meer eenvoudige tavernen niet mogelijk is.

Voltage:
De netspanning is 240 Volt. De stopcontacten hebben een afwijkend model. Verloopstekkers zijn verkrijgbaar in winkels en in de meeste hotels.

Reisdocumenten:
Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan is het belangrijk om na te vragen of er andere regels van toepassing zijn. Dit vraag je na bij de ambassade van het land waar je heen wilt en de landen waar je doorheen reist.

Het reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Sunweb kan hiervoor niet aansprakelijk worden gesteld.

Reisleiding
Op Cyprus is er een Engelsspreekende plaatselijke vertegenwoordiger aanwezig.

Vaccinatie:
Voor actuele informatie betreffende vaccinaties en andere gegevens over gezondheid en reizen kijk je op de site van LCR: https://www.lcr.nl/.

Verkeer:
Let in Cyprus goed op met oversteken. Ze rijden hier aan de linkerkant van de weg.

Alarmnummer:
Het alarmnummer op Cyprus voor de politie, ambulance of brandweer is 112.

Eten & drinken:
Cyprioten houden van lekker eten en de invloed van de Turkse, Oosterse, Italiaanse en Britse keuken is duidelijk te zien. Er wordt op Cyprus veel vis gegeten. Daarnaast is Meze, een verzameling van smakelijke voorgerechten, erg populair. Heerlijk in combinatie met een glaasje wijn. Daarnaast is Meze, een verzameling van smakelijke traditionele gerechten, erg populair.

Het water op Cyprus is niet zoals je in Nederland gewend bent. Het wordt afgeraden kraanwater te drinken, al is het wel mogelijk. Je kunt het beste in de supermarkt of bij je hotel/appartement flessen water kopen.

Fooien:
Het is op Cyprus de gewoonte om in bars en restaurants ongeveer 5%-10% fooi te geven.


Openingstijden:
Op Cyprus lopen de openingstijdens van winkels behoorlijk uiteen. Over het algemeen zijn de winkels (zeker in het hoogseizoen) geopend tot 00.00 uur.


Feestdagen:
Tijdens uw vakantieperiode vinden de volgende feestdagen plaats op Cyprus:

  • 1 april Herdenking begin vrijheidsstrijd tegen de Engelsen
  • 1 mei Dag van de Arbeid
  • 15 augustus Maria-Hemelvaart
  • 1 oktober Onafhankelijkheidsdag
  • 28 oktober Dag van het 'Grote historische nee'