Door |Gepubliceerd op: 21/12/2020|2.4 min leestijd|

Op vakantie naar Spanje? Grote kans dat de Spaanse tortilla’s je om de oren vliegen. Het is namelijk een van de beroemdste gerechten van Spanje. En het leuke is, je kunt zo ook heel eenvoudig zelf maken! Lekker voor bij de borrel, met een stuk brood als lunch of als bijgerecht. 

Spaanse tortilla: een traditioneel Spaans gerecht

Verwar de Spaanse tortilla niet met Mexicaanse tortilla’s. De Mexicaanse tortilla’s zijn een soort wraps van deeg gemaakt. De Spaanse tortilla verwijst naar een taart (torta) of cake en is eigenlijk een hele dikke omelet met aardappel en ui.

Benieuwd wat je in Spanje nog meer kunt verwachten op het gebied van eten en drinken? Check dan de blog Van paella tot patatas bravas, waarin je alles leest over eten in Spanje.

Spaanse tortilla – benodigdheden

  • 500 gr. aardappels
  • 1 ui
  • 6 eieren
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Tip: Dit is een recept voor een klassieke Spaanse tortilla. Je kunt ’m zelf eventueel verder naar smaak aankleden met ingrediënten als tonijn, gerookte zalm, olijven, kappertjes, spinazie, paprika of geraspte kaas en kruiden zoals tijm, rozemarijn, oregano en peterselie. Let wel op: less is more! Als je teveel ingrediënten toevoegt valt de tortilla uit elkaar.

Spaanse tortilla – bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen, snijd ze doormidden en snijd ze daarna in dunne plakjes. Was de aardappelen niet, dan was je het zetmeel eraf dat juist zorgt voor een goede binding.
  2. Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan of hapjespan en bak de aardappeltjes hierin op middelhoog vuur voor ca. 10 minuten. Goed omscheppen.
  3. Snijd een ui doormidden en daarna in plakjes zodat er halve ringen ontstaan. Voeg toe aan de pan met aardappels en laat nog ca. 10 minuten doorbakken op middelhoog vuur. Af en toe omscheppen.
  4. Breek de eieren in een grote kom (waar straks ook het aardappel-ui mengel nog bij past) en kluts met wat peper en zout met een garde glad.
  5. Voeg de aardappel en ui uit de pan toe aan de kom met geklutste eieren. Roer goed om tot alles echt goed door elkaar gemengd is.
  6. Voeg nu weer een scheutje olijfolie toe aan de pan. Als dit goed verwarmd is, zet het vuur dan laag en doe het ei-aardappel-ui mengsel in de pan. Doe de deksel op de pan, zo wordt de bovenkant ook gaar. Laat in 5 minuten gaar worden.
  7. Serveren: Snijd de tortilla in punten en serveer met een frisse salade van tomaat, sla en komkommer.
  8. Tip: Is de tortilla van de bovenkant nog niet helemaal gaar en de onderkant wel? Draai de tortilla dan om met behulp van een groot bord of de deksel van de pan, en bak de andere kant ook nog even op.

Tip: Bewaar de Spaanse tortilla in een afgedekte schaal in de koelkast. Je kunt hem de volgende dag ook nog prima koud eten of warm ’m even op in de koekenpan of oven.

21/12/2020|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter