Door |Gepubliceerd op: 30/05/2017|7.3 min leestijd|

Denk je er over na te gaan duiken, maar weet je niet precies wat te verwachten? Ben je niet zeker of duiken jouw ding is of stel je je nog wat vragen? Lees dan zeker verder, want wij spraken met Hani, manager van een duikclub in El Gouna, bij de Rode Zee in Egypte. Ontdek jij binnenkort ook die magische onderwaterwereld?

Wat zijn de belangrijkste regels als je begint met duiken?

Je begint natuurlijk niet zomaar te duiken. Voor je begint met praktische duiklessen volg je eerst een dag theorieles. Hierin wordt besproken hoe je moet ademen onder water, hoe je je masker kan leegmaken als het onder water volloopt, wat de regels zijn in verband met dalen en stijgen en welke tekens belangrijk zijn om te kennen om onder water aan te geven hoe het met je gaat.

Je hebt verschillende duikniveaus, en om elk niveau te behalen moet je een aantal duiken doen: zelfstandig en tot een bepaalde diepte. Na de eerste verplichte theoretische les, beginnen de lessen meestal in de Lagoon. Dit omdat het op verschillende plaatsen heel ondiep is en dus ideaal om te oefenen. Om het basis “brevet” duiken in open water te halen moet je 3 duiken in open water doen. Vervolgens heb je “advanced open water” waarbij je nog eens 5 zelfstandige duiken moet doen. Daarna kan je ook nog een brevet van instructeur halen.

Het belangrijkste om te weten als je gaat duiken naar een diepte vanaf 3 meter is dat je steeds je lichaam de tijd moet geven om de zuurstofbalans terug te vinden. Je zakt langzaam, en om weer naar boven te komen is de makkelijkste en belangrijkste regel om te onthouden dat je nooit sneller naar boven mag gaan dan de belletjes die je uitblaast. De reden hiervoor is dat de longen inkrimpen door de druk onder water. Dit wil zeggen dat hoe dieper je gaat, hoe kleiner je longen en dus ook longcapaciteit worden; dit krimpt in. Maar zodra de druk afneemt, zetten de longen ook weer uit, en daarmee ook de zuurstof die nog in de longen zit. Als dit te snel gebeurt kan dit dus gevaarlijk zijn.

Goed uitademen om de zuurstof uit de longen te laten en traag stijgen is dus de boodschap. Verder leer je natuurlijk ook hoe te ademen zodat je zuinig omspringt met je zuurstoftank. Je hebt namelijk natuurlijk niet onbeperkt zuurstof bij.

Verder zijn er een aantal signalen die je inoefent om onder water te communiceren

duiken

– Alles OK
– ik heb een probleem
– ik heb geen zuurstof meer
– ik ga terug naar boven

Waarom zouden mensen moeten proberen om eens te gaan duiken en waarom worden mensen die gaan duiken er zo vaak verslaafd aan?

Veel mensen hebben een druk werkleven en veel stress in het dagelijkse leven. Er is altijd veel drukte, veel lawaai en weinig rust. Als je gaat duiken ben je verplicht op je ademhaling te letten. Eigenlijk is er verder niet veel waarover je moet nadenken, waardoor je volledig tot rust kan komen. Iedereen zou af en toe een moment moeten nemen om volledig te ontspannen en tot rust te komen, en daar is duiken een heel goede sport voor.

diving

De reden dat mensen er zo vaak aan ‘verslaafd’ worden is eigenlijk hetzelfde. Door het letten op je ademhaling, de complete stilte en het prachtige uitzicht van de natuur, onderwaterwereld en de dieren die hierin leven kan duiken als een soort van meditatie, yoga of zelfs een soort trance worden beschouwd. Mensen krijgen de drang om die rust opnieuw te beleven. Zeker als je houdt van de natuur en je een wil voelen met de natuur is duiken daar ideaal voor. Je ervaart een totaal andere wereld dan boven water. Mensen die boven water ontspannen door snelle sporten met een hoog adrenaline gehalte te doen zullen die verslaving misschien minder voelen. Door dat je erg moet oppassen waar je je energie en zuurstof aan spendeert maak je beter geen onverwachte of snelle bewegingen waardoor je meer energie verbruikt dan je had geanticipeerd. Dan is duiken misschien niet spannend genoeg. Verder zie je natuurlijk de mooiste vissen, dolfijnen, koralen, … dingen die je boven water nooit kan zien en die geen twee keer hetzelfde zijn. Je kan dus blijven ontdekken.

  

Is duiken echt gevaarlijk?

Duiken kan gevaarlijk zijn als je je niet aan de regels houdt, het niet onder professionele begeleiding leert of gewoon niet voorbereid en niet geïnformeerd wordt. Ook kan het gevaarlijk zijn wanneer je extreme dingen gaat doen. Maar zoals met alle extreme sporten is dit helemaal niet hetzelfde als gewoon duiken in open zee en doe je deze gevaarlijke duiken echt wel op eigen risico. Wanneer je je aan de regels houdt, je zuurstofpeil goed controleert en je ademhaling onder controle houdt hoeft recreatief duiken helemaal niet gevaarlijk te zijn, zolang je het stap voor stap leert en rustig aanpakt. Zoals eerder vermeld kan de druk wel gevaarlijk zijn als je te snel daalt of stijgt.

Naast het feit dat je longen uitzetten heb je bijvoorbeeld natuurlijk ook zuurstof in je bloed. Stijg je te snel, namelijk sneller dan de belletjes die je uitblaast, wordt die zuurstof in je bloed vervangen door luchtbelletjes, wat gevaarlijk kan zijn. Wanneer dit gebeurt kan het helpen zoveel mogelijk lucht uit de longen te blazen, extreem hard en lang te roepen wanneer je uit het water komt of in extreme omstandigheden in een decompressiecabine zitten om de zuurstofbalans te herstellen. Recreatieve duikers maken niet zo’n diepe en gevaarlijke duiken en lopen dus zo goed als geen risico.

Moest je bang zijn van de vissen en eventueel haaien die je zou tegenkomen, weet dan het volgende. Een haai heeft heel erg slecht zicht. Hij kan eigenlijk zijn prooi enkel aanvallen wanneer hij er langs onderen verschillende keren is rond gecirckeld. . In het rif loop je dus geen risico. Andere vissen zijn zoals de meeste dieren banger van jou dan jij van hem. In het begin kan het spannend zijn om deze vissen te zien, maar hoe meer je duikt, hoe meer je er naar uitkijkt om grotere en grotere vissen te zien.

  

Vanaf welke leeftijd kan je gaan duiken?

Onder de leeftijd van 12 kan je eigenlijk best niet gaan duiken. Je longen zijn dan nog niet volgroeid en dan kan dit best gevaarlijk zijn. Vanaf de leeftijd van 12 kan duikinitiatie gegeven worden, natuurlijk rustig te beginnen. Het is zeker ook belangrijk dat de kinderen goed kunnen luisteren en weten wat de regels zijn. Daarom is niet alleen de leeftijd maar ook de maturiteit belangrijk bij het duiken.

In uitzonderlijke gevallen is het ook wel eens toegestaan dat kinderen jonger dan 12 gaan duiken, maar dit gebeurt dan in begeleiding en maximum tot een diepte van 1,5m. Ik heb hier zelf ervaring mee omdat een klant die zeer vaak duikt de vraag constant kreeg van zijn kinderen van 10 of zij echt niet mee mochten.

Hoe lang kan je onder water blijven en hoe diep kan je eigenlijk duiken?

De getallen die ik je nu ga geven zijn echt de Guiness Book Records he, dus dit is niet te vergelijken met een recreatieve duik. Beide records werden trouwens behaald door een Egyptenaar!

De man die het langst onder water bleef, zat welgeteld 52 uur onder het wateroppervlak. Hij maakte geen diepe duik, maar zat voortdurend op een diepte van ongeveer 3 meter. Hij at dankzij een soort rietje dat vanuit een boot tot onder water vloeistoffen tot bij hem bracht. Vast voedsel at hij gewoon onder water. Danzij een speciaal masker kon hij ook onder water slapen. En ja, hij droeg uiteraard ook pampers. Oeps!

De diepste duik was dan weer 366 meter diep. Deze persoon werd bijgestaan door een volledig team, dat met hem mee dook tot op een diepte van ongeveer 160m. OP deze manier werden ook zijn zuurstofflessen vervangen. Vanaf 160 meter diepte ging de man alleen verder naar beneden, gewapend met 4 extra zuurstofflessen om de rest van de tocht af te maken. Hij was 20 uur onderweg!

Om te testen of hij effectief deze diepte bereikt had, werd een stalen buis met vlaggetjes aan het water in gelaten. De man moest het vlaggetje op zijn diepste punt van de stalen buis weghalen. Op die manier kon men dan meten hoe diep hij effectief geraakt was!

 

30/05/2017|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter