Door |Gepubliceerd op: 30/08/2022|5.4 min leestijd|

In het mooie Europa en daarbuiten kan je niet alleen zalig op vakantie om in de zon te liggen en de cultuur te ontdekken, maar er is ook een prachtige onderwaterwereld die echt wel de moeite waard is om te ontdekken op je duikvakantie. Ontdek zelf welke duikbestemming jouw favoriet is.

Marsa Alam

Marsa Alam is een prachtig gebied in Egypte waar de kleurrijke koraalriffen gemakkelijk te bereiken zijn voor duikers vanaf het strand of de pier. Eén van de bekendste duiklocaties in de Rode Zee is de Elphinstone Reef. Het gehele rif van de Elphinstone is een tapijt van zacht koraal dat heel wat verschillende vissoorten aantrekt. Zo vind je er onder andere schorpioenvissen en de grijze rifhaai, die uniek is om te ontdekken tijdens je duikcarrière en niet gevaarlijk is. Van juli tot en met oktober kan je hier zelfs mantas en roggen spotten.

Naast de Elphinstone Reef biedt Marsa Alam nog meer bekende duikplekken. Dolfijnen zijn te spotten in de Samadai Reef en Satya Reef, welke slechts 11 km van de ankerplaats in Marsa Alam verwijderd zijn. Als je naar Marsa Alam gaat, trek dan als ervaren duiker ook eens naar het Brothers Island. Bij dit duikgebied is er nog veel meer prachtig en ongerept koraal te vinden is. Dit rif is benoemd tot één van de beste plaatsen om te duiken, waar je de kans hebt verschillende zeldzamen haaisoorten te bewonderen. Aan de noordkust van het Big Brother Island liggen ook twee bekende wrakstukken: Numidia-wrak en Aida-wrak. Kortom, Marsa Alam biedt ontzettend veel uitdaging voor duikers.

Hurghada

Naast Marsa Alam ligt ook Hurghada aan de Rode Zee. Deze bestemming wordt ook gezien als een van de populairste duikbestemmingen. Hurghada is een duikbestemming met diverse onderwaterpracht, zoals riffen, koraal, eilandjes en scheepswrakken. Verder zijn er verschillende duikscholen die je alle tijd geven om te wennen aan deze mogelijk nieuwe ervaring. Tevens kan je ook vanuit Hurghada naar Brothers Island en naar het beroemde Thristlegorm. Dit intacte wrak, is benoemd tot een van de top 10 duikplekken op de wereld.

Dolfijnen duiken vkaan

Tenerife

Tenerife is een van de duikbestemmingen waar je heel wat bijzondere duikplekken kan verkennen. Zo kan je duiken naar het vrachtschip El Condesito. Dit schip diende voor het vervoer van cementzakken voor de bouwsector in Los Cristianos en strandde bij Punta Rasca. Op en rond dit wrak vind je trompetvissen, sepia, octopussen, zeekatten, barracuda’s en brasems.

Aan Barraco del Aqua kan je een diepe indrukwekkende afdaling maken. Hier vind je zowel zwart koraal, tandbaarzen, scholen barracuda’s, pijlstaartroggen en sardientjes.

Palm Mar Cave, ook wel de favoriet van de diepe duikers, is een rotswand met vele spleten. Op 32 meter diep vind je het beeld Virgen del Carmen, dat werd geplaats door de lokale vissers voor de bescherming van de duikers en de vissers van het eiland.

Verder zijn er nog vele andere indrukwekkende schepen en grotten te ontdekken, zoals Palm Mar Wall, Palm Mar Roncadores, Yellow Mountain, El Meridian, El Acuario, Neptune’s Cave en Roncadores del Faro. Hier vind je bijna alle soorten vis die Tenerife te bieden heeft.

Tenerife

Chalkidiki

Niet enkel het vasteland van Chalkidiki bevat vele schoonheden, ook de onderwaterwereld is absoluut het ontdekken waard. Zo vind je hier zachte koralen, riffen, zee-egels, zeekomkommers, zonnebaarzen, dolfijnen, zeehazen en vreemde wrakstukken. Waar je als duiker zeker eens een kijkje moet nemen, zijn de gebieden bij Kelyfos (ook wel Turtle Island genoemd) en Porto Koufo. Hier zijn verscheidene grotten en een oud Turks piratenschip op circa 20 meter diepte. Ook zijn hier verschillende duikscholen te vinden die lessen en materiaal voorzien.

Costa Brava

De Costa Brava biedt voor elk type duiker wat wils. Zo is Les Salines een gebied dat tussen de 4 en 30 meter diep is en dus geschikt is voor elk duikniveau. Je vindt hier onder andere palingen, octopussen, tandbaarzen en vele andere zeedieren. Een andere leuke plek voor minder ervaren duikers is Negre del Falaguer, waar je grote indrukwekkende rotsen vol met kreeften kan spotten. Voor de ervaren duikers is er de duik naar de onderwaterberg Puig de la Sardina. Hier vind je kleurrijke gele en rode gorgonen, adelaarsroggen en scholen barracuda’s.

Een spectaculaire onderwaterbezienswaardigheid, die je niet mag missen als je gaat duiken in de Costa Brava, is El Reggio. Dit is een omvangrijk wrak van 122m lang en 17m breed. Ook bij de Medes-Eilanden, een bekend natuurreservaat, kan je heel erg mooi duiken. Deze eilanden zijn beschermd sinds 1990 waardoor het visbestand geweldig gegroeid is. Het aantal duikers naar deze eilanden is per dag echter wel beperkt.

Gran Canaria

Gran Canaria biedt veel speciale duikplekken, zo kan je er duiken naar beschermde vulkanische riffen zoals El Cabrón Marine Reserve, Artificial Reef en Tufia. Gezien dit beschermde gebieden zijn, is de hoeveelheid aan zeeleven, natuurlijke bogen, grotten, swim throughs en kliffen gigantisch. Ook kan je de stroom aan lagen van lava nog steeds bewonderen. Een andere spectaculaire duikplek is La Cathedral, een grot die loopt tot 45m onder water aan de noordkust van Gran Canaria.

Een van de populairste duikplekken op Gran Canaria is Sardina, waar activiteiten zoals onderwaterfotografie en nachtduiken ideaal zijn om uit te oefenen. Zo kan je op de foto met een van de vele zeepaardjes, roggen, Moray-palingen, reuzeanemonen, engelhaaien, manta’s en andere vissoorten. Naast de scheepswrakken van Mogan en Meteor, is er in Gran Canaria ook een vliegtuigwrak te bezichtigen onder water, genaamd de Piper Cherokee P32.

Kreta

In Zuid-Kreta kan je kiezen voor georganiseerde grotduiken. In Chania bijvoorbeeld zijn er in het warme water vele scheepswrakken, grotten en diverse vissoorten te ontdekken. Bekende duiklocaties in Kreta zijn The Wreck, The Cruppers Field, Kori Wall, St. George Caves, The Airplane en House Reef (ideaal voor beginners).

Zakynthos

Zakynthos

Het Griekse eiland Zakynthos is werkelijk een geweldige ervaring voor duikers. Je vindt hier onder andere de broedplaats van de zeldzame Caretta-Caretta zeeschildpad. Deze schildpadden zwemmen tussen de zeebaarzen, beerkreeften, murenes en octopussen. In Zakynthos vind je eveneens het diepste punt van de Middellandse Zee met een diepte van wel 4.400 meter. Bekende duikplekken zijn onder andere Little Big Rock, Barracuda Reef, Marathia, Marathonisi en Turtle Beach.

Er zijn dus genoeg top duikbestemmingen in Europa die nog te ontdekken zijn. Ga jij deze zomer naar een van deze bestemmingen? Overweeg dan zeker om eens een middag, dagje of paar dagen de onderwaterwereld te bewonderen.

Hi, ik ben Sanne! Ik schrijf voor Sunweb blogs over de mooiste bestemmingen. Wat een droombaan hè? Van Rome tot Tirol en van Kos tot Nice: ik neem je mee naar de chillste stranden, lekkerste restaurants, gaafste activiteiten en de meest spectaculaire uitzichtpunten. Ga je mee?
30/08/2022|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter