Vragen & Contact

De 5 meest gestelde vragen

Wat zijn de (inreis)maatregelen voor Oostenrijk?
Reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Controleer daarom altijd het reisadvies van de overheid op Diplomatie Belgium.

Doorloop onderstaande checklist om goed voorbereid op vakantie te gaan:
A. Inreismaatregelen
B. Maatregelen ter plaatse
C. Terugreismaatregelen

A. Inreismaatregelen

Je hebt de volgende documenten nodig om Oostenrijk in te reizen:
1. Vaccinatiebewijs óf herstelbewijs ÉN PCR-test (indien je een boostervaccinatie hebt gehad is een PCR-test niet nodig)
2. Gezondheidsverklaring voor reizen vanaf Nederland

Heb jij niet de juiste documenten bij je, dan kan je worden geweigerd op de vlucht. Reis je met de auto? Check dan ook de maatregelen van de landen waar je doorheen reist.

Hieronder vind je meer informatie over de benodigde documenten:

1. Vaccinatiebewijs óf herstelbewijs ÉN PCR-test (indien je een boostervaccinatie hebt gehad is een PCR-test niet nodig) voor alle reizigers vanaf 12 jaar en ouder
In Oostenrijk geldt de 2G+-regel. Dit betekent dat je alleen Oostenrijk mag inreizen met een vaccinatie- of herstelbewijs én daarnaast een negatief test bewijs moet laten zien. Wanneer je een boostervaccinatie hebt gehad hoef je géén PCR-test te laten zien. Als je geen booster prik hebt gehad én geen PCR-test kunt aantonen, mag je wel Oostenrijk inreizen maar moet je na aankomst onmiddellijk in quarantaine. Deze quarantaine mag pas worden beëindigd na een negatieve PCR-test.

Vaccinatiebewijs
• Bij volledige vaccinatie kun je direct inreizen vanaf de dag van de laatste prik en is het bewijs 270 dagen geldig.
• Wanneer je 1 prik hebt gehad van het Janssen-vaccin kun je inreizen vanaf 22 dagen na je prik. Let op: voor het Janssen-vaccin moet je een boosterprik hebben gehad om binnen Oostenrijk toegang te krijgen tot de 2G-locaties (meer informatie vind je onder kopje B ‘Maatregelen ter plaatse’).
• Je hebt 1 vaccinatie gehad na herstel van corona. Dit toon je aan met een positieve PCR-test die minimaal 21 dagen voor jouw 1e vaccinatie is afgenomen. Jouw laatste vaccinatie mag niet langer dan 270 dagen geleden gezet zijn.
• Bewijs moet in het Duits of Engels zijn opgesteld
• Het gele boekje volstaat als bewijs

Óf herstel van COVID-19
• Verklaring opgesteld door en arts waarin wordt bevestigd dat je besmet bent geweest en weer hersteld. Dit is na afloop van de besmetting 180 dagen geldig
• Een antilichamentest waaruit blijkt dat je neutraliserende antilichamen hebt. Deze test is 90 dagen geldig
• Testresultaat of medische verklaring moet in het Duits of Engels zijn opgesteld

Én negatieve testuitslag van een PCR-test (indien je een boostervaccinatie hebt gehad is een PCR-test niet nodig)
• Niet ouder dan 72 uur voor aankomst
• Testresultaat moet in het Duits of Engels zijn opgesteld
• Wanneer je een boostervaccinatie hebt gehad hoef je geen PCR-test te laten zien bij aankomst
• Ben je binnen 90 dagen voor vertrek hersteld van corona? Als je door een recente besmetting nog positief test op corona moet je deze medische verklaring uitprinten, door een arts laten ondertekenen en meenemen. Als je dit document bij je hebt hoef je géén PCR-test af te nemen voor vertrek.

Regels voor kinderen geboren op of na 1 september 2006
Kinderen tussen de 12 en 15 jaar (geboren op of na 1 september 2006) die niet gevaccineerd zijn kunnen gebruik maken van de Holiday Ninja Pass. De Holiday Ninja Pass werkt als volgt:

- Voor vertrek moeten de kinderen in het bezit zijn van een geldige PCR-test (maximaal 72 uur oud bij aankomst)
- Na aankomst moeten de kinderen in een periode van 5 dagen minimaal 3 corona testen afnemen, waarvan minstens 2 PCR-testen. Deze kunnen op het formulier invullen.
- Een PCR-test is 72 uur geldig en een antigeentest is 48 uur geldig. Let op: een antigeentest is alleen voor jongeren tussen 12 en 15 jaar binnen Oostenrijk geldig, en niet om in te reizen.
- Als er op de bestemming niet genoeg PCR-test capaciteit is dan vervalt de eis dat er minstens 2 PCR-tests moeten worden gedaan en voldoet een antigeentest. Deze test moet wel afgenomen zijn door een erkende instantie (zoals een apotheek of een teststraat). 
- De gehele vakantie moeten kinderen in het bezit zijn van een geldig testbewijs. Meer informatie vind je op de website van het Oostenrijkse ministerie van Toerisme (informatie in het Duits).

Let op: kinderen die buiten deze regel vallen (dus geboren vóór 1 september 2006) moeten een geldig vaccinatie- of herstelbewijs hebben én een negatieve PCR-test of boosterprik. Zij kunnen géén gebruik maken van de Holiday Ninja Pass.

TIP! Maak gebruik van het coronapaspoort en toon tijdens jouw vakantie digitaal de uitslag van jouw vaccinatiebewijs of bewijs van herstel en PCR-test uitslag.

2. Gezondheidsverklaring voor reizen vanaf Nederland
Heenreis vanaf Nederland: het is verplicht voor alle reizigers (vanaf 13 jaar) die via een Nederlandse luchthaven reizen of een gezondheidsverklaring van het RIVM bij je te dragen. Ook wanneer je een busreis bij Sunweb hebt geboekt dien je een gezondheidsverklaring bij je te dragen.

B. Maatregelen ter plaatse

De maatregelen in Oostenrijk op een rij:
 • Coronatoegangsbewijs (2G-regel): iedereen van 12 jaar en ouder moet een vaccinatie- of herstelbewijs tonen bij: alle soorten accommodaties, in de (nacht)horeca, vrijetijds- en sportfaciliteiten, culturele instellingen zoals musea, theaters, etc., skiliften, contactberoepen en bij evenementen met 25 of meer personen
 • Antigeentesten en PCR-testen zijn niet toegestaan als coronatoegangsbewijs binnen Oostenrijk. Een uitzondering geldt voor kinderen die voldoen aan de voorwaarden van de Holiday Ninja Pass
 • Vaccinatiebewijzen zijn negen maanden geldig nadat je de laatste vaccinatie hebt gehad. Vanaf 1 februari 2022 wordt de geldigheidsduur van een dubbele vaccinatie teruggebracht tot 180 dagen. Wanneer je een boosterprik hebt gehad is jouw bewijs 270 dagen geldig
 • Een vaccinatiebewijs met de eenmalige Janssen-prik is niet geldig als coronatoegangsbewijs (niet van toepassing op inreizen). Je moet een boosterprik (2e vaccinatie) hebben gehad
 • Wanneer er geen twee meter afstand gewaarborgd kan worden is het dragen van een FFP2-masker verplicht. Dit geldt voor zowel binnen- als buitenruimtes
 • Nachtclubs, discotheken en après-ski gelegenheden zijn gesloten
Let op: de regels kunnen per deelstaat verschillen. Bekijk de informatie per deelstaat.

C. Terugreismaatregelen

Je hebt de volgende documenten nodig voor de terugreis:
1. PLF-formulier voor terugreizen naar België / Gezondheidsverklaring voor reizen naar Nederland /
2. Vaccinatiebewijs óf herstelbewijs óf negatieve uitslag antigeen test óf PCR-test

1. PLF-formulier voor terugreizen naar België / Gezondheidsverklaring voor reizen naar Nederland
Terugreis naar België: het is verplicht om binnen 48 uur voor aankomst in België een Passenger Locator Form in te vullen en bij je te dragen. Ondanks de regeling dat dit niet van toepassing is wanneer je korter dan 48 uur in België verblijft (bijvoorbeeld voor een overnachting of tussenstop), adviseren wij ook Nederlandse reizigers dit formulier in te vullen.

Terugreis naar Nederland: het is verplicht voor alle reizigers (vanaf 13 jaar) die via een Nederlandse luchthaven reizen om een gezondheidsverklaring van het RIVM bij je te dragen. Ook wanneer je een busreis bij Sunweb hebt geboekt dien je een gezondheidsverklaring bij je te dragen.

2. Vaccinatiebewijs óf herstelbewijs óf negatieve uitslag PCR-test (terugreis naar België) voor reizigers vanaf 12 jaar en ouder
Bij terugkomst in België moet je een vaccinatiebewijs of herstelbewijs kunnen tonen. Beschik je niet over een van deze bewijzen dan toon je een negatieve uitslag van een PCR-test die niet ouder is dan 72 uur. Inwoners van België kunnen zich ook na terugkomst in België laten testen op dag 1 of 2 na thuiskomst en blijf je quarantaine. Zodra je testuitslag negatief is mag je uit quarantaine. Klik hier voor meer informatie.

Uitzondering: wanneer je in Brussel woont of verblijft en je komt terug uit een rood gebied dan laat jij je testen op dag 1 en 7 na terugkomst en blijf je in quarantaine tot het resultaat van de tweede test bekend is. Dit is niet noodzakelijk als je een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat hebt.

Let op! Reis je terug naar Nederland? Check dan hier of er maatregelen van toepassing zijn voor jouw terugreis naar Nederland.


Welke verplichte formulieren gelden er voor reizen naar Frankrijk?
Voor alle reizigers is het verplicht om bij aankomst een ingevulde erewoordverklaring te kunnen laten zien bij aankomst. Hiermee geef je aan akkoord te zijn met de in Frankrijk geldende sanitaire voorschriften.

Wanneer krijg ik de reisbescheiden toegestuurd?

De hoofdboeker ontvangt ongeveer 1 week voor vertrek de reisbescheiden per mail. Ook staan de reisbescheiden ongeveer 1 week voor vertrek op Mijn Sunweb.

Wat zijn de (inreis)maatregelen voor Frankrijk?
Reizen met de juiste documenten is jouw eigen verantwoordelijkheid. Controleer daarom altijd het reisadvies van de overheid op Diplomatie Belgium.

Doorloop onderstaande checklist om goed voorbereid op vakantie te gaan:
A. Inreismaatregelen
B. Maatregelen ter plaatse
C. Terugreismaatregelen

A. Inreismaatregelen

Je hebt de volgende documenten nodig om Frankrijk in te reizen:

1. Vaccinatiebewijs óf herstelbewijs óf PCR-test óf antigeentest vanaf 12 jaar en ouder
2. Formulier voor jouw vakantiebestemming
3. Gezondheidsverklaring voor reizen vanaf Nederland 

Heb jij niet de juiste documenten bij je, dan kan je worden geweigerd op de vlucht. Reis je met de auto? Check dan ook de maatregelen van de landen waar je doorheen reist.

Hieronder vind je meer informatie over de benodigde documenten:

1. Vaccinatiebewijs óf herstelbewijs óf PCR-test óf antigeentest voor alle reizigers vanaf 12 jaar en ouder
Om Frankrijk binnen te mogen kun je gebruik maken van één van de vier onderstaande opties. Let op: binnen Frankrijk gelden er strenge regels met betrekking tot vaccinatiebewijzen. Meer informatie lees je onder kopje B ‘Maatregelen ter plaatse’.

Vaccinatiebewijs
• Bewijs is geldig vanaf vier weken t.o.v. het Janssen vaccin.
• Bewijs is geldig vanaf één week t.o.v. laatste prik andere vaccins.
• Als volledig gevaccineerd wordt je ook gezien wanneer je 1 vaccin hebt gekregen nadat je bent hersteld van COVID. Je moet beschikken over een herstelbewijs. Je moet minimaal 7 dagen geleden zijn gevaccineerd.

Óf herstel van COVID-19
• Document van een positieve test waarmee wordt bewezen dat je hersteld bent van COVID-19
• Herstelbewijs is minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve test afgegeven

Óf negatieve testuitslag van een PCR-test
• Niet ouder dan 24 uur voor aankomst

Óf negatieve testuitslag van een antigeen(snel)test
• Niet ouder dan 24 uur voor aankomst

TIP! Maak gebruik van het coronapaspoort en toon tijdens jouw vakantie digitaal de uitslag van jouw vaccinatiebewijs, bewijs van herstel, PCR-test uitslag of antigeentest uitslag.

2. Formulier voor jouw vakantiebestemming
Bij aankomst moeten alle reizigers een ingevulde erewoordverklaring kunnen tonen. Hiermee geef je aan akkoord te zijn met de sanitaire maatregelen die in Frankrijk van toepassing zijn.

3. Gezondheidsverklaring voor reizen vanaf Nederland
Heenreis vanaf Nederland: het is verplicht voor alle reizigers (vanaf 13 jaar) die via een Nederlandse luchthaven reizen een gezondheidsverklaring van het RIVM bij je te dragen.

B. Maatregelen ter plaatse

De maatregelen in Frankrijk op een rij:
 • Voor alle mensen van 65 jaar of ouder is het vaccinatiebewijs nog maar 7 maanden geldig vanaf de tweede vaccinatie. Dit geldt ook wanneer je hersteld bent van corona en daarna één vaccinatie hebt gehad. In beide gevallen is een boosterprik nodig om een geldig coronabewijs te hebben. Na het verkrijgen van een boosterprik is het vaccinatiebewijs meteen weer geldig. Heb jij geen boosterprik gehad? Dan kun jij binnen Frankrijk toegang krijgen met een negatief test resultaat
 • Voor iedereen die het Janssen vaccin heeft gehad is het coronabewijs binnen Frankrijk niet meer geldig als jij jouw vaccinatie met het Janssen vaccin langer dan 2 maanden geleden hebt gehad. Wanneer je een boosterprik hebt gehad is het vaccinatiebewijs 7 dagen na de boosterprik weer geldig binnen Frankrijk. Heb jij geen boosterprik gehad? Dan kun jij binnen Frankrijk toegang krijgen met een negatief test resultaat
 • Vanaf 15 januari geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder dat een vaccinatiebewijs nog maar 7 maanden geldig is vanaf de tweede vaccinatie (of 1 vaccinatie nadat je besmet bent geweest). Wanneer je geen boosterprik hebt gehad en jouw vaccinatiebewijs ouder is dan 7 maanden word je als ongevaccineerd gezien. Na het verkrijgen van een boosterprik is het vaccinatiebewijs meteen weer geldig. Heb jij geen boosterprik gehad? Dan kun jij binnen Frankrijk toegang krijgen met een negatief test resultaat
 • De Franse autoriteiten beslissen in januari over het invoeren van een verplicht vaccinatiebewijs. Als dit besluit wordt genomen zal dit bewijs de “passe sanitaire” vervangen. Dit betekent dat iedereen vanaf 12 jaar en ouder een vaccinatie- of herstelbewijs moet hebben om toegang te krijgen tot diverse locaties, waaronder restaurants en skiliften. 
 • PCR- en antigeentesten zijn maximaal 24 uur geldig
Coronatoegangsbewijs (vanaf 12 jaar en 2 maanden)
Binnen Frankrijk moet je voor diverse locaties een coronatoegangsbewijs tonen (3G-regel). Dit betekent dat je een vaccinatie- of herstelbewijs moet tonen óf een negatieve test voor onderstaande locaties:
 • Restaurant, bars en terrassen
 • Skiliften
 • Culturele instellingen zoals theaters en musea
 • Evenementen (binnen en buiten) met meer dan 50 bezoekers
 • Recreatie- en sportvoorzieningen zoals zwembaden en fitnesscentra
Binnen Frankrijk is een negatieve PCR- of antigeentest uitslag 24 uur geldig. 

Mondkapjes (vanaf 11 jaar)
In alle openbare ruimtes, winkels en in het openbaar vervoer is het dragen van een mondkapje verplicht. Ook wanneer je in de rij staat (binnen en buiten) is het verplicht om een mondkapje te dragen.

Testen in Frankrijk
In Frankrijk zijn er veel testlocaties waar je een PCR- of antigeentest kunt laten afnemen. Je kunt hiervoor naar een dokter of apotheek gaan. Meer informatie over de exacte testlocaties vind je hier. Houd er rekening mee dat deze testen niet gratis en maximaal 24 uur geldig zijn.

C. Terugreismaatregelen

Je hebt de volgende documenten nodig voor de terugreis:
1. PLF-formulier voor terugreizen naar België / Gezondheidsverklaring voor reizen naar Nederland 
2. Vaccinatiebewijs óf herstelbewijs óf negatieve uitslag antigeen test óf PCR-test

1. PLF-formulier voor terugreizen naar België / Gezondheidsverklaring voor reizen naar Nederland
Terugreis naar België: het is verplicht om binnen 48 uur voor aankomst in België een Passenger Locator Form in te vullen en bij je te dragen. Ondanks de regeling dat dit niet van toepassing is wanneer je korter dan 48 uur in België verblijft (bijvoorbeeld voor een overnachting of tussenstop), adviseren wij ook Nederlandse reizigers dit formulier in te vullen.

Terugreis naar Nederland: het is verplicht voor alle reizigers (vanaf 13 jaar) die via een Nederlandse luchthaven reizen om een gezondheidsverklaring van het RIVM bij je te dragen. Ook wanneer je een busreis bij Sunweb hebt geboekt dien je een gezondheidsverklaring bij je te dragen.

2. Vaccinatiebewijs óf herstelbewijs óf negatieve uitslag PCR-test (terugreis naar België) voor reizigers vanaf 12 jaar en ouder
Bij terugkomst in België moet je een vaccinatiebewijs of herstelbewijs kunnen tonen. Beschik je niet over een van deze bewijzen dan toon je een negatieve uitslag van een PCR-test die niet ouder is dan 72 uur. Inwoners van België kunnen zich ook na terugkomst in België laten testen op dag 1 of 2 na thuiskomst en blijf je quarantaine. Zodra je testuitslag negatief is mag je uit quarantaine. Klik hier voor meer informatie.

Let op! Reis je terug naar Nederland? Check dan hier of er maatregelen van toepassing zijn voor jouw terugreis naar Nederland.
Hoe kan ik één of meerdere personen van mijn vakantie annuleren?

Wil je 1 of meerdere personen van jouw boeking annuleren, dan kun je dit doen via Mijn Sunweb. De geannuleerde persoon betaalt de annuleringskosten volgens de Sunweb voorwaarden. 


De annulering wordt binnen 1 week in behandeling genomen. Houd er rekening mee dat alleen de hoofdboeker de annulering kan doorgeven. 

Vaak wordt bij een deelannulering de reissom voor de overgebleven reizigers hoger. Dit is omdat je met minder personen in de kamer verblijft. Dit worden meerkosten genoemd. Door meerkosten kan het voorkomen dat de totale reissom hoger wordt. Volgens de voorwaarden mag dit niet. Wordt jouw totale reissom hoger, dan verwerken wij een korting in jouw boeking zodat de totale reissom hetzelfde blijft. 

De meerkosten kunnen door de reizende deelnemers bij hun verzekeringsmaatschappij worden gedeclareerd. Houd er rekening mee dat elke verzekeringsmaatschappij hier eigen regels in heeft. 

Worden er personen geannuleerd en de gehele reissom is al voldaan, dan wordt het te veel betaalde bedrag naar de hoofdboeker overgemaakt. De hoofdboeker kan het geld dan overmaken naar de geannuleerde personen. Sunweb is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor de verrekening van de kosten tussen de deelnemers.

Coronavirus & Mijn Boeking

Mijn Sunweb

Speciale boekingen

Betalen & Prijzen

Extra's bij te boeken

Reisdocumenten

Tijdens de vakantie

Na de vakantie

Over Sunweb

Openingstijden

Wij zijn te bereiken op:
Maandag t/m vrijdag 09.00 - 20.00 uur
Zaterdag 10.00 - 17.00 uur
Zondag gesloten

Tijdens de feestdagen hebben wij gewijzigde openingstijden. Bekijk hier onze gewijzigde openingsuren.

Mijn Sunweb

Altijd controle op je boeking. Beheer en bewerk hier je persoonsgegevens, reisonderdelen en reisdocumenten. 

Mijn Sunweb

Reisinformatie

Hier vind je uitgebreide informatie m.b.t. jouw vakantie, voor, tijdens en nadat je geboekt hebt. 

Reisinfo

Extra's

We helpen je graag bij een optimale voorbereiding van je vakantie. Boek één van de extra's om jouw vakantie compleet te maken!

Bekijk extra's

Facebook

Stel je vraag aan ons team op Facebook. 

Het team zit klaar op: 

Maandag t/m vrijdag 09.00-20.00 uur

Zaterdag 10.00 - 17.00 uur

Zondag gesloten

Naar Facebook

Op dit moment is ons kantoor gesloten. Tijdens onze openingstijden zullen wij jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Bel ons

We zijn telefonisch bereikbaar op: 0032-3/259 09 10

Heb je een groepsreis geboekt van 20 personen of meer? Neem dan contact op met de afdeling Groepsreizen.

Op dit moment is ons kantoor gesloten. Zie onze openingstijden voor meer informatie.

E-mail

Heb je een vraag? Neem via onderstaande knop eenvoudig contact met ons op.

Heb je een groepsreis geboekt van 20 personen of meer? Neem dan contact op met de afdeling Groepsreizen.

Neem contact op

Op dit moment is ons kantoor gesloten. Wij zullen jouw vraag binnen 10 dagen beantwoorden.

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de Sunweb nieuwsbrief boordevol vakantie inspiratie, scherpe aanbiedingen en interessante winacties!

Schrijf je in

Openingstijden

Wij zijn te bereiken op:
Maandag t/m vrijdag 09.00 - 20.00 uur
Zaterdag 10.00 - 17.00 uur
Zondag gesloten

Tijdens de feestdagen hebben wij gewijzigde openingstijden. Bekijk hier onze gewijzigde openingsuren.

Mijn Sunweb
Altijd controle op je boeking. Beheer en bewerk hier je persoonsgegevens, reisonderdelen en reisdocumenten. 

Mijn Sunweb

Reisinformatie

Hier vind je uitgebreide informatie m.b.t. jouw vakantie, voor, tijdens en nadat je geboekt hebt. 

Reisinfo

Extra's

We helpen je graag bij een optimale voorbereiding van je vakantie. Boek één van de extra's om jouw vakantie compleet te maken!

Bekijk extra's

Facebook

Stel je vraag aan ons team op Facebook. 

Het team zit klaar op: 

Maandag t/m vrijdag 09.00-20.00 uur

Zaterdag 10.00 - 17.00 uur

Zondag gesloten

Naar Facebook

Op dit moment is ons kantoor gesloten. Tijdens onze openingstijden zullen wij jouw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.
Bel ons

We zijn telefonisch bereikbaar op: 0032-3/259 09 10

Heb je een groepsreis geboekt van 20 personen of meer? Neem dan contact op met de afdeling Groepsreizen.

Op dit moment is ons kantoor gesloten. Zie onze openingstijden voor meer informatie.
E-mail

Heb je een vraag? Neem via onderstaande knop eenvoudig contact met ons op.

Heb je een groepsreis geboekt van 20 personen of meer? Neem dan contact op met de afdeling Groepsreizen.

Neem contact op

Op dit moment is ons kantoor gesloten. Wij zullen jouw vraag binnen 10 dagen beantwoorden.
Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de Sunweb nieuwsbrief boordevol vakantie inspiratie, scherpe aanbiedingen en interessante winacties!

Schrijf je in