Door |Gepubliceerd op: 20/04/2020|2.9 min leestijd|

Portugal staat voor mij synoniem aan de Algarve. Een beroemde regio die iedereen wel kent. Maar Portugal heeft natuurlijk talloze mooie plekken. En wat je er ook vindt: een heerlijke keuken. Die Portugezen weten wel wat lekker eten is!

Over de Portugese keuken

De Portugese keuken verschilt per regio. Langs de kust eten ze in Portugal veel verse vis en in het binnenland wordt er vaak geiten- en konijnenvlees gegeten. In het noorden vooral gedroogd vlees en peulvruchten, maar ook veel stoofschotels en dikke soepen. Opvallend is wel dat er in de Portugese keuken ook veel gebruik gemaakt wordt van specerijen: kaneel, kruidnagel, koriander en verschillende pepers. En dit is vooral te danken aan het rijke koloniale verleden van Portugal en de talloze ontdekkingsreizen.

restaurant lissabon-portugal

Portugese specialiteiten

Een aantal Portugese specialiteiten die je tijdens je vakantie zeker eens moet proeven zijn de Caldo verde, een dikke soep met (boeren)kool, kip piri-piri, konijn in wijn en gegrilde sardines van de barbecue. Een bekende stoofpot is caldeirada, een stoofpot met vis en aardappels. Ook rijst gestoofd in varkens- of kippenbloed is een typisch Portugese specialiteit. En natuurlijk bacalhau, gedroogde, gezouten kabeljauw. Men zegt dat er voor elke dag van het jaar een recept met deze vis is. Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken, maar een keertje tijdens de vakantie is het heerlijk! Overigens importeert Portugal inmiddels kabeljauw uit Noorwegen, om aan de grote vraag te kunnen blijven voldoen. Ben je een echte zoetekauw? Dan is er ook genoeg keus. Overal zijn pasteleria’s te vinden die allerlei koekjes en taartjes verkopen, waarvan de bekendste toch wel de pasteis de belem zijn (ook bekend als pasteis de nata). Deze koop je inmiddels overal in Portugal, maar vinden hun oorsprong aan de Costa de Lisboa.

vis-portugal

Recept pasteis de belem

De pasteis de belem zijn geweldig als ontbijt, maar ook als gebakje bij de koffie. Dus als je in Portugal bent, moet je deze goddelijke lekkernijen echt even proeven! Maar voor wie niet kan wachten, heb ik hier het recept.

Nodig voor 12 stuks:

  • 6 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
  • 30 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 300 ml slagroom
  • schil van 1 citroen
  • vanillestokje, opengesneden
  • 4 eidooiers
  • kaneel
  • muffinplaat

Pasteis de Belem-portugal

Hoe maak je pasteis de belem?

Maak eerst de crème: doe de helft van de slagroom in een pan met de citroenschil en het vanillestokje. Zet dit op laag vuur. De room mag niet koken. Klop vervolgens de 30 gram bloem door de rest van de slagroom, doe dit zorgvuldig, je wilt geen klontjes. Voeg dan de suiker toe en vervolgens de eidooiers. Klop goed door. Doe dit mengsel bij de warme room in de pan en draai het vuur iets hoger. Blijf roeren!! De crème is klaar als ze iets dikker is dan vla. Haal de citroenschil en het vanillestokje eruit en laat afkoelen.

Verwarm de oven op 220C en vet de muffinplaat licht in.

Leg 3 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol deze strak op. Doe hetzelfde met de andere 3 plakken. Snijd uit elke rol 6 plakjes en druk deze een beetje plat. Leg de deegplakjes in de muffinplaat en duw het deeg met je vingers omhoog. Prik gaatjes in de bodem en vul de bakjes met de afkoelde crème. Bak ze 15-18 minuten. Laat afkoelen op een rooster, bestrooi met kaneel en eet ze lauwwarm of koud. Hemels!

Eet smakelijk, oftewel: Bom apetite!

20/04/2020|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter