Door |Gepubliceerd op: 26/11/2019|4.8 min leestijd|

Denk je aan Portugal, dan denk je aan de mooie goudgele stranden én de pittoreske witte dorpjes. De ene wat rustiger dan de ander, maar vrijwel allemaal wit, schattig en met genoeg bezienswaardigheden. Wij zijn voor je op pad gegaan, en hebben de vijf leukste dorpjes in de Algarve voor je op een rij gezet.

1. Ontdek het imposante Faro

Grote kans dat je landt in Faro wanneer je naar Portugal vliegt. Deze stad heeft namelijk het grootste vliegveld van Portugal. Veel mensen slaan deze stad over, wat stiekem best zonde is. Faro biedt namelijk een prettige afwisseling tussen oud en nieuw. De grote stadsmuur scheidt het nieuwe centrum vol met winkels en verschillende restaurants, van het oude relatief kleine historische centrum. Een centrumpje met mooie architectuur, prachtige binnentuinen en tal van knusse straatjes met boetiekjes en barretjes om heerlijk doorheen te struinen. Met extra achtergrondinformatie komt een stad vaak net wat meer tot leven. Interessant zijn dus de gratis stadswandeling die dagelijks worden gegeven en zo’n twee uurtjes duren. Dé blikvanger van Faro is de middeleeuwse Kathedraal Sé de Faro. Prachtig van binnen, en met het beklimmen van de klokkentoren heb je een top uitzicht over de stad!

2. Kerkjes in Tavira

Op zo’n 20 kilometer van Faro ligt Tavira. Het dorpje dat bekend staat om haar tientallen historische kerkjes, en waarvan een bezoek niet compleet is als je er niet minimaal eentje van bezocht hebt. De binnenkanten zijn vaak spectaculair! Bijvoorbeelde de Igreja da Misericórdia, die van binnen is versierd met azulejas – keramieken tegeltjes met prachtige decoraties. Tavira wordt opgedeeld door de rivier van Gilao, waarover de verbindende brug Ponte Romana ligt die zich perfect leent voor jullie romantische vakantiekiekjes. Aan de oostzijde hiervan ligt een oude volkswijk met gezellige restaurantjes en café’s aan de kade. Aan de westoever van dit dorpje is het historische centrum. Kleine straatjes, terrasjes en een gemeenteplein met de hele zomer door optredens en feiras (streekmarkten). Anders dan een stadswandeling kun je hier gebruik maken van elektrische tuktuks. Laat je rondleiden door de chauffeurs die vaak echte Tavira-kenners zijn. Zij vertellen je graag over de beste restaurantjes, leukste events en de geschiedenis van de stad. Een echte aanrader!


3. Stranden in Lagos

Lagos ligt in het zuidwesten van de Algarve. Een stadje dat wordt omringd door zeven mooie zandstranden. Voor zonaanbidders een perfecte plek om te vertoeven, aangezien Lagos behoort tot de plaats met de meeste zonuren van Europa. In het sfeervolle centrum vind je tal van terrasjes en een hoop van de bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Het mooiste gebouw in Lagos is zonder twijfel Igreja de Santo António. Wit van buiten, volledig goud van binnen. Adembenemend mooi! Vanaf hier kun je gemakkelijk doorlopen langs de oude stadsmuren naar Forta de Ponta de Bandeira dat een bezoekje waard is. De ruime en luxe jachthaven – die via een loopbrug aan de binnenstad is verbonden – biedt watersporters de mogelijkheid zich volledig uit te leven op het water. Dit dorpje heeft genoeg fijne ingrediënten voor één of meerdere dagen vertoeven.

4. Zaterdagmarkt in Loulé

Loulé is één van de oudste steden in de Algarve, vlak boven Faro. Loulé staat bekend als marktplaats, en is door haar grote overdekte markthal één van de beroemdste in de regio. Hier ervaar je honderden geuren en kleuren door elkaar aan verse- en gedroogde vis, lokale kazen en worsten en verse groenten en fruit. Doordeweeks is het iedere dag een ‘normale’ markt, maar op zaterdagen een attractie onder toeristen. Dan worden namelijk in de straatjes eromheen marktkraampjes gezet gevuld met lokale producten. Ook voor mooie geweven manden en handwerk moet je dan hier zijn. Loulé is niet een dorp met oneindig veel bezienswaardigheden, maar het bezoeken waard op een zaterdag en voor een koffietje op één van de gezellige terrasjes.

5. Kasteel in Silves

Silves was de hoofdstad van de Algarve tijdens de Arabische bezetting , waaraan de stad zijn imposante rode kasteel te danken heeft. Een eyecatcher dat boven de stad uittorent en voor de meeste toeristen dé reden om dit plaatsje te bezoeken. Het wordt beschouwd als het mooiste Islamitische militaire bouwwerk, en leent zich daarnaast perfect als uitkijkpunt over de sinaasappelvelden. De dagen verlopen in Silves langzaam. Verwacht geen topdrukte, maar een bijna slaperig stadje waar je wat boodschappen haalt bij de markt en rondstruint door de straatjes. Ben je een wijnliefhebber? Silves heeft verschillende wijnhuizen in de buurt die je kunt bezoeken voor een rondleiding en natuurlijk voor het leukste gedeelte: een proeverij van de lekkerste lokale wijntjes.

6. Levendigheid in Albufeira

En natuurlijk mag op dit lijstje Albufeira niet ontbreken. De stad die voornamelijk bekend staat als jongerenbestemming. Maar wat een hoop mensen niet weten is dat Albufeira uit twee delen bestaat: het nieuwe centrum ‘The Strip’, én het oude authentieke gedeelte ‘the old town’. Albufeira is dus zeker niet alleen een uitgaansstad, maar heeft een fijne tegenhanger: een wit vissersplaatsje met kleine straatjes, oude huisjes en gezellige barretjes en restaurants. Ook hier is het -net als in het nieuwe gedeelte- levendig, maar wel een stukje authentieker. Een ander groot voordeel van het oude centrum is de ligging aan de goudgele stranden. Wil je na de wat rustigere dorpjes toch wat drukte en animatie? Ga dan dus zeker in het nieuwe centrum naar. Een bruisend uitgaansgebied vol met veel terrassen, discotheken en karaoke- en sportbarren. Hier dans je jouw nacht wel door!

26/11/2019|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter