Door |Gepubliceerd op: 07/10/2016|2.4 min leestijd|

Belgen zijn echte Bourgondiërs en lekker eten is daarom voor velen onder hen onmisbaar op vakantie. Vind jij het ook leuk om de lokale keuken van een land of regio te ontdekken als je op reis bent? En trek je er graag op uit naar kleine, authentieke dorpjes om de traditionele gerechten – vaak gemaakt van pure (biologische) ingrediënten – uit te proberen? Hieronder vind je alvast een lijstje met de allerlekkerste streekgerechten uit Europa.

1. Kip Piri-Piri – Algarve

In de Algarve wordt veel verse vis gegeten, van gegrilde sardines tot Lulas Rechadas (gevulde pijlinktvisjes). Maar ook als vleesliefhebber kan je hier je hart ophalen. Eén van de lekkerste gerechten die hier op het menu staat, is kip piri-piri (kip met een pikant kruidenmengsel). Er wordt gezegd dat je de beste kip piri-piri kan eten in het plaatsje Guia… en meer specifiek in restaurant Ramires. Als je hier op zondagmiddag naartoe gaat, kan je aanschuiven tussen de locals die hier graag lunchen met de ganse familie.

kip-piri-piri-aangepast

2. Flaó – Ibiza

Flaó is dé cheesecake van Ibiza en Formentera, gemaakt met eieren, verse schapenkaas en muntblaadjes. De taart is vol, romig en heeft een frisse smaak. De meeste traditionele gerechten op Ibiza werden in het verleden gegeten op bepaalde tijdstippen in het jaar. Flaó werd bijvoorbeeld geassocieerd met Pasen, het gerecht werd namelijk speciaal klaargemaakt op paaszondag. Tegenwoordig kan je deze lekkernij echter op elk moment van het jaar eten.

3. Tumbet – Mallorca

Ben je vegetarisch of liefhebber van veggie-gerechten? Bestel dan eens ‘tumbet’ als je op het Spaanse eiland Mallorca bent. Dit typisch Mallorcaanse gerecht wordt gemaakt van (biologische) groenten die op het eiland worden geteeld: courgette, aubergine, paprika en tomaat. Tumbet wordt vaak geserveerd als bijgerecht met karbonade of gebakken eieren… en de smaak, die is ‘muy rico’!

tumbet-aangepast

4. Ajo Blanco – Andalusië

Ajo Blanco is een gerecht dat dateert uit de Moorse middeleeuwen en is het oudere neefje van gazpacho. Deze romige soep wordt gemaakt van water, brood, azijn, witte druiven, amandelen en knoflook. Net als gazpacho komt dit soepje uit Andalusië en wordt ze koud gegeten. Dit is gegarandeerd een geslaagd voorgerecht voor een lunch of diner bij tropische temperaturen. Enjoy!

ajo-blanco-aangepast

5. Dakos – Kreta

Dakos is een heerlijke Griekse mezze die doet denken aan een Italiaanse bruschetta. De basis van deze Kretenzische specialiteit is echter geen snede brood, maar een volkoren gerstbeschuit. De beschuiten worden licht geweekt in water of olijfolie om ze te verzachten en worden vervolgens gegarneerd met verse tomaat, olijven en romige schapen- of geitenkaas. Ten slotte worden de beschuiten besprenkeld met olijfolie uit Kreta en bestrooid met zout, peper en oregano. Overheerlijk!

dakos-aangepast

Mist jouw favoriete gerecht in dit lijstje? Reageer dan hieronder met jouw tip!

07/10/2016|0 Reacties

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter